maandag 14 februari 2011

Onvoorwaardelijke liefde

Valentijnsdag is de dag van de liefde. Velen kijken ongeduldig uit naar de brievenbus in de hoop dat ze vandaag niet worden overgeslagen...

Wat is dat toch met de liefde? Zovelen zoeken ernaar, eenmaal gevonden blijkt het veel gedoe op te leveren. En als het al tot een huwelijk komt, dan eindigt eenderde daarvan in een echtscheiding.

De behoefte aan liefde is het verlangen om het leven samen met iemand te kunnen delen en werkelijk gekend te worden. De behoefte om geliefd te zijn om wie je bent, compleet met je schaduwzijde en al die vreemde trekjes die jou tot een uniek mens maken.

Tegelijkertijd moet degene waar je je leven mee wilt delen aan allerlei eisen voldoen; we hebben vaak al heel goed uitgedacht aan welke uiterlijke en innerlijke kenmerken onze liefde moet voldoen.

Echt van iemand houden betekent dat je houdt van alles wat er is. De leuke en de minder leuke kanten. Dat betekent niet dat je alles hoeft te accepteren, maar wel dat je leeft vanuit een liefdevolle en geduldige benadering. En vanuit de wetenschap dat iemand pas zal veranderen als hij of zij daar zelf het nut van inziet.




Een van onze lessen (en die les geldt voor ons allemaal, niemand uitgezonderd) is leren liefhebben zonder voorwaarden. Zonder onmogelijke verwachtingen. Misschien is dat wel de moeilijkste les...

Laten we het toch steeds weer proberen: laten we onze partner, kinderen, familie en vrienden onze onvoorwaardelijke liefde schenken. Zo maken we samen een betere wereld!


Love and be loved!

1 opmerking: